Homemade pasta!

IMG_6936

Een paar dagen geleden kwamen mijn vriend en ik op het leuke idee om zelf pasta te maken. Dit is onwijs leuk om te doen en ook veel lekkerder dan pasta uit de winkel. Ik blijf me er over verbazen dat pasta eigenlijk alleen maar uit bloem, ei en water bestaat. Dit is dan ook super goedkoop om zelf te maken. Maar pasta maken, hoe doe je dat dan?

Allereerst is het handig (het is niet persé nodig) om een machine te hebben om pasta mee te maken. Deze zorgt ervoor dat de pasta precies de goede dikte heeft. Ook kun je de machine zo instellen dat er ook daadwerkelijk spaghetti, tagiatelle, etc. uit komt. Als je deze niet in je bezit hebt, is het ook mogelijk om het met een normale deegroller te doen. Dit duurt alleen iets langer, maar dat mag de pret niet drukken toch!

Zoals ik al eerder zei heb je voor het maken alleen eieren, bloem en water nodig. De precieze hoeveelheden zijn niet precies te noemen. Dit doe je eigenlijk een beetje op gevoel. Allereerst is het heel erg belangrijk om je werkblad goed schoon te maken. Zorg ook dat deze goed droog is als je gaat beginnen want je gaat werken met bloem, en anders wordt het een onwijze kliederboel!

Zodra je je werkblad hebt schoongemaakt is het tijd om te beginnen aan het deeg. Je maakt een hoopje bloem van ongeveer 400 gram en maakt er een kuiltje in. Dit kuiltje zit er niet voor niets want hier gaan we de eieren in doen.

IMG_6963

 

 

 

 

 

 

 

Als je dit gedaan hebt kun je met een vork het ei voorzichtig door het bloem heen roeren. Dit doe je totdat het ei niet meer vloeibaar meer is. Probeer dit voorzichtig te doen, want anders stroomt het ei over de bloem heen. Daarna kan je het hele bloem mengsel gaan kneden tot een mooie gladde deegbal. . Als het veel te droog is kun je er altijd nog een beetje ei aan toevoegen, of anders een beetje warm water. Zo kun je een beetje spelen met de hoeveelheden.

Nadat je het hebt gekneed, wikkel je je deegbal in een stukje huishoudfolie en laat je het 20 minuten staan.

Als de 20 minuten voorbij zijn (yeei!!) kunnen we bijna aan het leukste deel van het pasta maken beginnen. Pak de deegbal uit en kneed hem een beetje plat. Daarna pak je een deegroller en maak je hem zo plat mogelijk (als je een pastamaker in huis hebt dan hoeft het niet heel erg plat. Kijk in dit geval even naar de dikte van de eerste stand van je pastamaker. Als je geen pastamaker in huis hebt, dan is het belangrijk dat jet hem steeds platter blijft rollen.)

IMG_6937

Als je de pasta hebt uitgerold dan kun je beginnen aan het instellen van de pastamaker. Je hebt er verschillende standen op zitten dat verschillende diktes aangeeft. Deze zorgt ervoor dat je langzamerhand een steeds dunner deeg krijgt. Elke keer zet je de stand ”kleiner” en rol je het deeg er als het ware doorheen. De eerste, en dus dikste, stand doe ik altijd twee keer. Dit zodat je een goed begin maakt met je deeg.  IMG_6965

Als je klaar bent met deze stap kun je kiezen wat je ermee wilt doen. Wil je ravioli? Dan kun je in de 20 minuten tijd dat je wacht alvast een vulling maken voor in de ravioli (scheelt weer tijd!).  Je doet 2 pastabladeren in de machine en stopt de vulling er middenin. Dan begin je met draaien (hier heb je dan ook weer een speciale ravioli stand voor nodig). Als je geen pastamaker in huis hebt doe je in principe hetzelfde maar dan met de hand. De vulling leg je op een ‘pastablad’ en dan leg je er een ander ‘pastablad’ overheen. Dan snijd je het doormidden en maak je er kleine kussentjes van.

Wij hadden gekozen voor een ‘simpele’ tagliatelle. Dit is de dikkere variant van spaghetti. Deze werkt hetzelfde als spaghetti, alleen dan met een andere stand. Je doet het pastablad in de machine op de spaghetti of tagliatelle stand. Dan begin je met draaien en dan zie je langzamerhand de spaghetti er doorheen komen. Zorg wel dat je genoeg ruimte hebt om de pasta ergens over heen te hangen. Het mag namelijk niet op elkaar liggen, anders ben je straks weer bij stap 1, de deegbal.

IMG_6990

Als je alle bladeren erdoorheen hebt gedaan kun je de pasta gaan koken. De richtlijn voor pasta is 1 liter water voor 100 gram pasta. Voeg hier ook wat zout aan toe, want anders is het erg droog. Als je de verse pasta gelijk kookt dan moet het rond de 5 minuten koken. Je kan het ook laten drogen, en dit duurt wat langer. Check gewoon even rond de 2 minuten of het al beetgaar is, en dan kun je nooit fout gaan!

De pasta kun je afmaken met wat voor saus dan ook! Eet smakelijk!

IMG_6969

Misschien vind je dit ook leuk

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *