Nationale Denktank 2016 #1

placeholderNDT1

Een paar weken geleden werd ik gevraagd vanuit school om mee te doen aan de Nationale Denktank. Super gaaf natuurlijk! De Nationale Denktank is een programma waar 23 jonge academici en 17 expert deelnemers aan mee doen.

Maar een Nationale Denktank.. Wat is dat nou precies? Voor de mensen die er nog nooit van hebben gehoord, een denktank is een programma waar meerdere adviseurs, wetenschappers of commentatoren zich verdiepen in een bepaald onderwerp en daarover publiceren. De Nationale Denktank organiseert ieder jaar een Nationale Denktank over een urgente maatschappelijke kwestie en onderhoudt een actief netwerk van oud-deelnemers en partners.

Elk jaar zit er een ander thema aan verbonden. Dit jaar is het thema: Het leren van de toekomst in het beroepsonderwijs. 23 jonge academici gaan de problemen analyseren binnen het beroepsonderwijs en proberen hier gepaste en realistische oplossingen voor te bedenken door middel van een onderzoek. De Nationale Denktank besloot dit jaar een verandering door te voeren door ook ‘expert deelnemers’ mee te laten doen aan het onderzoek. Dit houdt in, mensen die daadwerkelijk op het beroepsonderwijs zitten. De leermethode op het mbo, hbo en universiteit verschilt enorm van elkaar. Academici kunnen dus niet precies weten wat er allemaal speelt op het mbo en op het hbo. Dit is waar de expertdeelnemers een grote rol in kunnen spelen.

16 en 17 augustus heeft er een zomerschool plaats gevonden op het landgoed van SAS in Huizen. Dit waren 2 onwijs inspirerende en vooral gezellige dagen. De expert deelnemers maakten kennis met de traditionele deelnemers van het onderzoek, dus deze dagen stonden voornamelijk in het teken van kennismaking. Ook hebben we lezingen gekregen over verschillende mensen binnen het onderwijs. Zo was de minister van onderwijs cultuur en wetenschap aan het woord, maar ook andere inspirerende mensen die oplossingen probeerden te vinden voor de problemen binnen het MBO.

sas

Ook kregen we een MBTI training. Een MBTI training is een persoonlijkheidstraining. Dit helpt om de samenwerking te verbeteren binnen een team. Niet alleen tijdens een Denktank maar ook met andere dingen waar je samen moet werken. Om even een voorbeeld te noemen, sommige mensen zijn heel extravert, en sommige mensen zijn heel erg introvert. Hoe ga je hier mee om binnen een groep? Dit is best wel iets om over na te denken.

Een interview training mocht ook niet ontbreken aan de zomerschool. Het is namelijk best belangrijk om interview skills te hebben als je een onderzoek verricht. Je komt namelijk met best veel mensen in contact waar je informatie van wilt weten. En hoe kun je nou beter informatie uit iemand halen dan met een interview..?

De eerste indrukken die ik had van de Nationale Denktank zijn erg positief! Ik ging er heel onwetend heen, maar vind het echt heel gaaf dat ik hier deel van uit mag maken. Ik kijk uit naar de volgende meetings!

 

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *